Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Όχι άλλους έμμεσους φόρους!

Τούτες τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο προϋπολογισμό. Το δημοσιονομικό χάος απερίγραπτο! Παρ' τ' αυγό και κούρευτο! Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 9% πρέπει να εξοικονομηθούν τον επόμενο χρόνο 10 δις ευρώ...
Παρ' όλ' αυτά, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση φαίνονται και ρεαλιστικά και, κυρίως, κοινωνικά δίκαια.
-Απ' την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ένα προνόμιο που αφορά σχεδόν 800.000 φορολογουμένους, θα εισπραχθούν 1,5 δις.
-Απ' τις δραστικές περικοπές φοροαπαλλαγών των υψηλών εισοδημάτων θα μαζευτούν 500 εκ.
-Από επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και φόρου κληρονομιών (με υψηλά αφορολόγητα όρια) 600 εκ.
-Ακόμα και το 1,5 δις που προβλέπεται να εισπραχθεί από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφελών φαίνεται εφικτός.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών:
-2 δις κόβονται από ρουσφετολογικές "μισθοδοτικές δαπάνες".
-1 δις απ΄τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις μίζες των μεσολαβητών.
-1,6 δις από κατάργηση εκατοντάδων φορέων (αργομισθίας) και εισαγωγή νέου συστήματος προμηθειών.
Με το μόνο μέτρο που διαφωνούμε είναι τη σχεδιαζόμενη αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. Είναι ένα μέτρο κοινωνικά άδικο που πλήττει βαριά τα χαμηλά εισοδήματα. Άλλωστε, είμαστε ήδη υποχρεωμένοι ν' αυξήσουμε το φόρο στα καύσιμα για περίπου 10 λεπτά το λίτρο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Πόσο πάνω θα πάει η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης ρε γμτ; Χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά από την περικοπή αρκετών ακόμη περιττών δαπανών που ουσιαστικά υπάρχουν για να συντηρούν το κομματικό κράτος...
Τελευταία υποχώρηση: αν η κυβέρνηση θεωρεί τόσο αναγκαία τα 900 εκ. που θα εισπράξει κάθε χρόνο από την αύξηση των έμμεσων φόρων, τουλάχιστον ας δεσμευτεί πως μόλις αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία θα επανέλθει το ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα επίπεδα του 2004.
Ξέρω τι θα μου πείτε... ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Η Ελλάδα αναμένεται να "έλθει στα ίσα της" σε βάθος οκταετίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: