Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν συγκρούονται δύο πρόσωπα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι!

Ο Καραμανλής, πιστός στο δόγμα "την κρίση πληρώνει μόνο ο λαός", δεν δίστασε, όσο κυβερνούσε, να επιβάλει:
α) χαράτσι στη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία (ΕΤΑΚ) καταργώντας, παράλληλα, το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
β) διπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας, εις βάρος κυρίως όσων διαθέτουν αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, δηλαδή πάλι των μικρομεσαίων.
γ) αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά, στην κινητή τηλεφωνία.

δ) χαράτσι για την (αντισυνταγματική) "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων. Τώρα υπόσχεται, εν μέσω δημοσιονομικής κατάρρευσης, να:

α) παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου για, τουλάχιστον, δύο χρόν
ια. β) περικόψει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
γ) επαναφέρει τα "αντικειμενικά κριτήρια" για όσους έχουν ακίνητα και αυτοκίνητα. δ) εφαρμόσει μια σκληρή εισοδηματική πολιτική λιτότητας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ είναι:
α) δημαγωγικά: αποβλέπουν αποκλειστικά σε επικοινωνιακά οφέλη. Να παρουσιαστεί ως "ειλικρινής", "τολμηρός", πως "δεν φοβάται το πολιτικό κόστος"!

β) αναποτελεσματικά: ακόμη κι αν υλοποιηθούν θα εξοικονομήσουν μόνο 650 εκατ., που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια ελλείμματα και χρέη που μας φόρτωσε...

Και το χειρότερο: τα μέτρα αυτά θα βυθίσουν τη χ
ώρα σε μεγαλύτερη ύφεση καθώς θα διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ρευστότητα στην αγορά, θα πληγεί η κατανάλωση, άρα θα ενταθεί και η δημοσιονομική εκτροπή! Φαύλος κύκλος...
Ο Καραμανλής υποσχόμενος "λιτότητα διαρκείας" ρίχνει τη χαριστική βολή στην αγορά. Γεμίζει τρόμο και ανασφάλεια τους καταναλωτές, και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για την οικονομία η "κακή ψυχολογία"...
Κι όμως, υπάρχει ελπίδα. Το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος ο Παπανδρέου δεσμεύονται για:
α) αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω απ' τον πληθωρισμό! Στην πράξη πρόκειται για μικροποσά, αφού ο τιμάριθμος είναι γύρω στο 0,8% και οι αυξήσεις θα κυμανθούν κοντά στο 1%. Αλλά είναι πολύ σημαντικό μέτρο για λόγους ψυχολογικούς.
β) περικοπές στις παχυλές αμοιβές των golden boys του Δημοσίου.
γ) κατάργηση του ΕΤΑΚ και υιοθέτηση προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
δ) ενιαία, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα απ' όποια πηγή κι αν προέρχονται. Είναι το δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
ε) φορολογικές απαλλαγές μόνο στα επενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων
στ) Φορολόγηση των τραπεζικών κερδών. Σήμερα οι Τράπεζες φορολογούνται με συντελεστή 7,1% ενώ οι εργαζόμενοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ με 27%!
ζ) εφαρμογή αντικειμενικού και απρόσωπου συστήματος φορολογικών ελέγχων.
η) δημιουργία Ειδικού Ταμείου για απευθείας διοχέτευση ρευστότητας σε κλάδους της οικονομίας που έχουν ανάγκη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν το παίζω παντογνώστης των δημοσίων οικονομικών αλλά μερικά μέτρα είναι σωστά, όπως φορολόγηση του καπνού, αλκοόλ και βενζίνης (καταναλώνω και τα 3) και φορολόγηση των πλούσιων.

Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά αν θα τα κάνουν αυτά ο Κωστάκης ή ο ΓΑΠ...