Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ανθρωπογεωγραφία της Άκρας Αριστεράς Β' ("Νέο Αριστερό Ρεύμα")

Μυστήριο πράγμα η ζωή... Καμιά φορά σε χτυπάει κάτω σαν χταπόδι, κι εσύ, αντί να μαλακώσεις, σκληραίνεις!
Πριν από 20 χρόνια, πάνω-κάτω τέτοια εποχή, οι ταβέρνες είχαν γεμίσει από "ναυαγισμένους" κομμουνιστές! Κατέβαζαν τις ρετσίνες τους και παραμιλούσαν...
Και δεν είχαν άδικο οι άνθρωποι. Μέσα σε λίγους μήνες είχε πέσει το τείχος του Βερολίνου, είχε καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση, ο ενιαίος, τότε, Συνασπισμός κόντευε να καταπιεί το "κόμμα του Λαού", και ο Χαρίλαος Φλωράκης αγκαλιαζόταν με τον Μητσοτάκη στην αριστεροδεξιά "κυβέρνηση συνεργασίας"!
Εκείνη την περίοδο στις οργανώσεις του ΚΚΕ γινόταν ο μεγάλος χαμός. Το καράβι έμπαζε από παντού, κι οι "καπεταναίοι" προσπαθούσαν να το κρατήσουν στον αφρό. Αλλά οι αποχωρήσεις στελεχών έπαιρναν μορφή καταιγίδας.
Απ' τους πρώτους έφυγε ο βουλευτής Κάππος. Θυμάμαι ακόμα τους Δεξιούς να του αφιερώνουν ειρωνικά στα ραδιόφωνα το τραγούδι "¨κάποιος, κάπου, κάποτε"...
Ακολούθησαν πολλοί: Δεσύλλας, Κοτζιάς, Γράψας και σχεδόν ολόκληρη η ΚΝΕ! Έβγαλαν την εβδομαδιαία εφημερίδα "Πριν" και έστησαν το κόμμα "Νέο Αριστερό Ρεύμα". Ποτέ όμως δεν κατόρθωσαν να πετύχουν ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Σήμερα αποτελούν συνιστώσα του "ΑΝΤΑΡΣΥΑ". Οι άσπονδοι φίλοι τους τους κατηγορούν για "εργατισμό", και δεν έχουν κι άδικο. Οι ΝΑΡίτες αποκλείεται να ολοκληρώσουν μια φράση χωρίς τη λέξη "εργατικό"! "Εμπρός για έναν εργατικό Δεκέμβρη", "προτάσεις για μια εργατοδημοκρατική λειτουργία", "σκέψεις για μια ανώτερη εργατοδημοκρατική συγκρότηση"...
Έτσι και ρωτήσεις έναν απ' αυτούς πώς πέρασε χθες βράδυ, μην εκπλαγείς αν σου απαντήσει "έριξα ένα εργατικό πήδημα στη γυναίκα μου"!
Πάντως, με συγκίνησε ιδιαίτερα η πρόταση του ΝΑΡ "να καταργηθεί ο ταξικός ΦΠΑ" και να μπει "ένας φόρος στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που καταναλώνει η αστική τάξη"! Σα να λέμε ... αστικόσημο, ένα πράμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: