Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Πέρασαν 100 χρόνια! Άλλαξαν, άραγε, πολλά;

Το 1909 κηρύσσεται στο Γουδή η πρώτη στρατιωτική επανάσταση των 20ού αιώνα στην Ελλάδα!
Οι αξιωματικοί του "Στρατιωτικού Συνδέσμου" αποφασίζουν να καλέσουν από την Κρήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να αναλάβει το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού της πολιτικής μας ζωής.
Ταυτόχρονα, αποφασίζουν να αναθέσουν σε Γάλλους αξιωματικούς την εκπαίδευση του ελληνικού στρατού.
Το ρόλο αυτό διεκδικούσε και η Γερμανία, που ήθελε να αποτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στην "Εγκάρδια Συνεννόηση" (Αντάντ) Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας.
Το ζήτημα της "ένωσης" της Κρήτης με την Ελλάδα ήταν ανοιχτό και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις σε έξαρση.
Η Γερμανία διαβεβαίωνε την Τουρκία πως "ουδέποτε θα συγκατατεθεί σε λύση του κρητικού αντίθετη προς τας τουρκικάς βλέψεις"!
Την ίδια ώρα Γερμανοί αξιωματικοί ανέλαβαν την αναδιοργάνωση του οθωμανικού στρατού! Πώς θα ήταν δυνατόν να αναλάβουν και την εκπαίδευση των Ελλήνων αξιωματικών;

Οι Άγγλοι, αντίθετα, ήταν υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, ενώ οι Γάλλοι έδειχναν πρόθυμοι να διευκολύνουν τις ανάγκες της χώρας μας για εξωτερικό δανεισμό...
Υπέρ των γερμανικών θέσεων πίεζαν ο Βασιλιάς Γεώργιος και, ιδίως, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο Ιωάννης Μεταξάς, που αν και φιλομοναρχικός είχε επιλέγει απ' τον Βενιζέλο στη θέση του Α' Υπασπιστή του!
Όταν ο Βενιζέλος ξεκαθαρίζει πως τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλουν να συμπορευθούμε με την Γαλλία, ο Μεταξάς αντιδρά: "ο Κάιζερ θα θυμώσει"!
"Επί τέλους, ας θυμώσει!", ήταν η απάντηση του Βενιζέλου.
Ο Κάιζερ ήταν ήδη αγανακτισμένος που η Ελλάδα αντί να παραγγείλει το νέο θωρηκτό της στα γερμανικά ναυπηγεία προτίμησε το "Αβέρωφ" που κατασκευάστηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας.
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος δηλώνει: "ο Κάιζερ έγινε θηρίο! Και τώρα με τους Γάλλους εκπαιδευτές το πράγμα θα ξεσχισθεί εντελώς"!
Ο Βενιζέλος, όμως, δεν είχε πρόβλημα να "ξεσχίσει" τη ... γερμανική γάτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: