Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Μας δείχνουν την πόρτα του Δ.Ν.Τ.!


Στις 15 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, έστω και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στις 17 Μαρτίου η Γερμανία αλλάζει στάση. Μαζί με όλες τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης (πλην Γαλλίας) σπρώχνει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όσο η χώρα μας περνούσε φάση μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και καταναλωτισμού, οι Γερμανοί έκαναν τα "στραβά μάτια" στις δημοσιονομικές μας αλχημείες.
Γιατί ήξεραν πως τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα γίνονταν Μερσεντές, Μπε-Εμ-Βε, Πόρσε, κουζίνες Μίλε, τανκς Λέοπαρντ, "δουλειές" για τη Ζίμενς και την Χόκιφ!
Μόλις η αγελάδα του ελληνικού καταναλωτισμού "τίναξε τα πέταλα", μας δείχνουν ωμά την πόρτα εξόδου απ' την Ευρωζώνη...
Επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ο Γάλλος σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και, μάλλον, ο άνθρωπος που θα κατατροπώσει τον Σαρκοζί στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2012.
Δεξί χέρι του ο συμπατριώτης του Ολιβιέ Μπλανσάρ, καθηγητής μακροοικονομίας στο Χάρβαντ και στο ΜΙΤ, που έχει τη φήμη του "προοδευτικού" για τα δεδομένα του αμερικανικού κατεστημένου.
Είναι ο οικονομολόγος που πάντα έδινε μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα της ανεργίας, αντί των ελλειμμάτων και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Στο πρόσφατο ταξίδι του Γιώργου στην Αμερική, ο Μπλανσάρ συναντήθηκε με τον Παπακωνσταντίνου και συμφώνησαν στα βασικά σημεία του "σχεδίου προσφυγής" μας στο ΔΝΤ. Αυτό περιλαμβάνει:
- Όχι νέα εισπρακτικά μέτρα για το 2010. Για τα επόμενα δύο χρόνια βλέπουμε... -
- Καταργούνται, σε πρώτη φάση, χωρίς καμία εξαίρεση, όλες οι θέσεις συμβασιούχων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην πορεία μπορεί να εξεταστεί και η κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.
- Ανώτατο όριο στις συντάξεις. Αύξηση των ορίων ηλικίας άμεσα κατά δύο χρόνια και σε βάθος χρόνου κατά πέντε.
- Μεγάλες περικοπές στις "σπατάλες" σε υγεία και παιδεία.
- Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Ελεύθερες απολύσεις, μικρότερα επιδόματα ανεργίας και περιορισμό της διάρκειάς τους, σύνδεση μισθών-παραγωγικότητας, που σημαίνει σημαντικές μειώσεις αποδοχών σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας μας.
-Δανεισμός της Ελλάδας ύψους 40 δις ευρώ, σε δύο φάσεις, με επιτόκια γύρω στο 2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: