Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Με την υπογραφή "Γιώργος"!

Μετά τη βαριά του πολιτική ήττα το 2007, ο Γιώργος οργάνωσε πολύ μεθοδικά την "επιστροφή" του.
Επένδυσε στην πολιτική και την ιδεολογία, έκανε στροφή προς τα αριστερά, έκοψε τις συναλλαγές με τα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, επένδυσε στην οικολογία, την αξιοκρατία και την κοινωνική συνοχή!
Πολλοί τον ειρωνεύτηκαν, τον λιδώρησαν, τον απαξίωσαν. Κι όταν κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές έσπευσαν να προδικάσουν πως στην καλύτερη θα είναι μία από τα ίδια...
Ξέρω, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά οι πρώτες 30 μέρες της νέας κυβέρνησης αποτέλεσαν για κάθε καλοπροαίρετο μια ευχάριστη έκπληξη. Σήμερα θ' αναφερθώ μόνο στα δύο πιο πρόσφατα πολιτικά γεγονότα.
Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση τόσο ξεκάθαρα φορολόγησε το μεγάλο κεφάλαιο, όχι για να βουλώσει τρύπες του προϋπολογισμού αλλά για να ενισχύσει άμεσα τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ξέρω, δεν λύνεται έτσι το κοινωνικό πρόβλημα ούτε μπορείς κάθε χρόνο να παίρνεις έκτακτα μέτρα και να αυξάνεις τους φόρους.
Αλλά, η απόφαση αυτή του Γιώργου εκτός απ' την ουσιαστική της σημασία είχε και τεράστια συμβολική αξία. Έδειξε ξεκάθαρα με ποιους επιτέλους είναι ο νέος πρωθυπουργός...
Χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα των γενικών και ειδικών γραμματέων της νέας κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση των υπουργείων, γεγονός που προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό και εύλογες διαμαρτυρίες. Όμως, η καθυστέρηση αυτή άξιζε τον κόπο.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας τηρήθηκε μια στοιχειωδώς αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Μέχρι σήμερα καταλάμβαναν τις θέσεις οι κολλητοί των υπουργών, οι αποτυχημένοι πολιτευτές, τα κοπρόσκυλα των κομματικών γραφείων, οι πρώην καθηγητές της Νατάσσας...
Τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν χθες είναι αξιολογότατα, με τίτλους σπουδών, γνώσεις, εμπειρία, επιτυχημένοι στο χώρο τους, αυτό που λέμε "μυαλά"!
Ορισμένοι απ' αυτούς μπορεί στην πορεία να αποδειχθούν ακατάλληλοι. Κάποιοι ίσως να προσβληθούν απ' το μικρόβιο της εξουσίας. Όμως σίγουρα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοκρατία.
Η "εποχή Ζαχόπουλου" φαίνεται πως πέρασε ανεπιστρεπτί..

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ο ΓΑΠ σαν δελφίνος ήταν πάρα πολύ αξιόλογος. Μακάρι να είναι εξ' ίσου αξιόλογος και σαν Πρωθυπουργός. Δεν θα έχει όμως καμία δικαιολογία αν αποτύχει μιας και η αποδοχή του από τα μη κομματόσκυλα είναι σχεδόν καθολική. Τα τελευταία 28 χρόνια 3 Πρωθυπουργοί είχαν τέτοια οικομενική αποδοχή: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, του οποίου τα αποτελέσματα ήταν και θετικά και αρνητικά, ο Κώστας Καραμανλής που μάλλον θα μείνει στην ίστορία σαν ο χειρότερος Πρωθυπουργός και ο ΓΑΠ.

Μακάρι για τη χώρα μας να μην μας απογοητευσει.