Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Το "βρόμικο '89" της ελληνικής Αριστεράς!

Όλοι είχαμε ταυτίσει το "βρόμικο '89" με την κυβερνητική συνεργασία του ενιαίου τότε "Συνασπισμού" αρχικά με τη Δεξιά στα πλαίσια της "κυβέρνησης Τζανετάκη" και στη συνέχεια με τον δικομματισμό (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) στην "οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα".
Λιγότερο γνωστή είναι η συμμετοχή της τότε ενιαίας Αριστεράς στις μίζες της Ζίμενς, που, ευτυχώς, ήρθαν στην επιφάνεια με τις πρόσφατες δηλώσεις Κοροβέση.
Προσωπικά θυμάμαι ότι τότε βούιζαν όλες οι κομματικές οργανώσεις πως τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν πάρει από 200 εκατ. και ο Συνασπισμός 100! Το επιχείρημα ήταν πως "την περίοδο αυτή κάναμε συνεχώς εκλογές και τα έξοδα είναι πολλά"!
Σας θυμίζω λίγο το χρονικό των συμβάσεων εκείνης της περιόδου:
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 συγκροτείται η κυβέρνηση Ζολώτα με αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας το στέλεχος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη (οι Ν. Κωνσταντόπουλος και Φ. Κουβέλης ήταν υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, στην προηγούμενη κυβέρνηση Τζανετάκη).
Τον Δεκέμβριο του 1989 υπογράφεται μεταξύ του ΟΤΕ και των εταιρειών Ζίμενς-Ιντρακόμ (σύμπραξη) σύμβαση ύψους 4,5 δις δρχ. για την αγορά ψηφιακών δικτύων.
Τον επόμενο μήνα (Ιανουάριος 1990) υπογράφεται με τις ίδιες εταιρείες νέα σύμβαση ύψους 27 δις δρχ. για την προμήθεια 470.000 ψηφιακών παροχών προς τον ΟΤΕ! Στο σημείο αυτό αρχίζουν να οργιάζουν οι φήμες για χρηματισμό και των τριών κομμάτων!
Για τις συμβάσεις αυτές διετάχθη αργότερα εισαγγελική έρευνα που, όπως συμβαίνει πάντοτε, δεν ανακάλυψε τίποτα το μεμπτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: