Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Τις τελευταίες μέρες επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Ένας θεσμός που για την αριστερά αποτελεί ταμπού και για τη δεξιά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς… Λες και σε χώρους όπου δεν ισχύει το άσυλο (Εξάρχεια, κέντρο Αθήνας, γήπεδα) δεν γίνονται επεισόδια και μάλιστα πολύ πιο καταστροφικά!
Ας επικεντρώσουμε όμως το ενδιαφέρον μας στο πανεπιστημιακό άσυλο κάνοντας εξ αρχής μια απλή παρατήρηση: η ισχύουσα νομοθεσία είναι υπερεπαρκής για να αποτραπεί η τέλεση κάθε σοβαρής εγκληματικής πράξης εντός ή με ορμητήριο το χώρο των Πανεπιστημίων. Και συνεπώς δεν χρειάζεται κανένας επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου ούτε, φυσικά, καμιά αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Και εξηγούμαι: ο νόμος προβλέπει την αυτεπάγγελτη (δηλαδή χωρίς προηγούμενη άδεια του αρμόδιου πανεπιστημιακού οργάνου) επέμβαση της αστυνομίας εντός του χώρου του ασύλου όταν τελούνται σε αυτό αυτόφωρα κακουργήματα ή εγκλήματα που στρέφονται κατά της ζωής ακόμη και σε βαθμό πλημμελήματος!
Για να κάνουμε τις πιο πάνω νομικούρες πιο κατανοητές διευκρινίζουμε ότι στην πρώτη κατηγορία (κακουργήματα) περιλαμβάνονται και: η διακίνηση ναρκωτικών, η κατασκευή, απόκρυψη και μεταφορά εκρηκτικών υλών (τέτοιες θεωρούνται και οι «βόμβες μολότοφ»), η πρόκληση εκρήξεων, ο εμπρησμός αν μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο σε πρόσωπα, η ανθρωποκτονία και η απόπειρά της, ο βιασμός και η απόπειρά του, η εκ προθέσεως βαριά σωματική βλάβη κλπ.
Συνεπώς, αν η αστυνομία βλέπει να τελούνται στους χώρους των παν/μίων τέτοια εγκλήματα ή, έστω, έχει τέτοιες πληροφορίες και δεν ενεργεί, δεν φταίει, προφανώς, το παν/κό άσυλο. Αποτελεί όμως πάγια τακτική της αστυνομία, ή καλύτερα της εκάστοτε πολιτική ηγεσίας της, να αφήνει να εξελίσσονται κάποια επεισόδια ενώ μπορεί να τα αποτρέψει ή έστω να τα καταστείλει. Επωφελούνται έτσι απ’ την εύλογη αγανάκτηση των πολιτών και επιρρίπτουν τις ευθύνες στο άσυλο και στις διαδηλώσεις.
Επιτέλους, ας σταματήσει κάποτε η παραπληροφόρηση και η υποκρισία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: