Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

Ο μεγάλος ενορχηστρωτής!

Αναδημοσιεύω το άρθρο του Σταύρου Λυγερού απ' τη σημερινή "Καθημερινή":

"Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια είχαν δημοσιευθεί στοιχεία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο κυβερνητικός μηχανισμός επιρροής στα ΜΜΕ είχε καταφέρει να «μην ανοίξει μύτη». Οταν προ μηνών ο «Αλφα» ξεκίνησε για τους δικούς του λόγους εκστρατεία για το ίδιο σκάνδαλο, η κυβέρνηση ήταν πολιτικά αδύναμη και γι’ αυτό ευάλωτη. Μία λοίμωξη, που προκαλεί μικρή ταλαιπωρία σ’ ένα δυνατό οργανισμό, μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν εξασθενημένο οργανισμό. Τελικώς, το τείχος της σιωπής έσπασε, αλλά αυτό δεν αλλάζει το θλιβερό συμπέρασμα για την ποιότητα του κράτους δικαίου.
Το Βατοπέδι είχε δικαίωμα να διεκδικήσει εκτάσεις που θεωρεί ότι του ανήκουν. Η στήλη δεν είναι σε θέση να κρίνει το βάσιμο των διαδοχικών και διευρυνόμενων διεκδικήσεων επί εκτάσεων της Βιστωνίδας. Το αναμφισβήτητο είναι ότι οι ανταλλαγές ήταν κραυγαλέα άνισες. Δεν πρόκειται για απλή μεροληψία ενός δικαστή ή ενός κρατικού αξιωματούχου ή ενός υπουργού υπέρ μιας ιστορικής μονής. Για να διεκπεραιωθεί το σχέδιο των ανταλλαγών χρειάστηκε να συμπράξουν αρκετοί παράγοντες και μάλιστα κατά τρόπο που δεν θυμίζει ελληνική γραφειοκρατία.
Εάν επρόκειτο για μεμονωμένη μεροληψία, η σκανδαλώδης απόφαση ενός υπουργού ή ενός κρατικού αξιωματούχου θα είχε προκαλέσει την αντίδραση των υπολοίπων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Τέτοια αντίδραση δεν εκδηλώθηκε. Και όποτε εκδηλώθηκε, έσβησε τάχιστα. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, που ενισχύεται και από ορισμένες καταθέσεις, ότι το σκάνδαλο είχε ισχυρό ενορχηστρωτή. Μόνο ένα κυβερνητικό κέντρο κοντά στην κορυφή ήταν ικανό να πειθαναγκάζει με διάφορα επιχειρήματα υπουργούς να υπογράψουν τέτοιες αποφάσεις.
Τα αλληλοκαρφώματα των «γαλάζιων» υπουργών στη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής είναι ένα αλάνθαστο σημάδι για τη φύση του σκανδάλου. Προς το παρόν καρφώνουν μόνο τους διπλανούς, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο. Είναι και ένας τρόπος για όσους έχουν υπογράψει να στείλουν εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους. Αν και στους διαδρόμους της Ν.Δ. αρκετοί λένε πολλά και σκληρά για τον μεγάλο ενορχηστρωτή, κανείς απ’ αυτούς δεν είναι έτοιμος να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, μιλώντας δημοσίως. Ο κομματικός πατριωτισμός επιβάλλει μία στάση, που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην συγκάλυψη. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι εργασίες της Εξεταστικής θα τελειώσουν πριν σπάσει η «γαλάζια» άμυνα. Στην όχι πολύ πιθανή περίπτωση που το τείχος σπάσει, θα επικρατήσει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τα στόματα θα ανοίξουν και θα έχουν να πουν πολλά
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: