Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Σκέψεις για τη διεθνή κρίση των αγορών...

Ακόμα και ο Σαρκοζί ομολόγησε στον ΟΗΕ πως η ανεξέλεγκτη λειτουργία των εταιριών και των αγορών παρήγαγαν τερατώδη κίνδυνο.
Θυμόμαστε και τον Γκαλμπρέιθ που έλεγε πως μάθαμε ν' αντιμετωπίζουμε ως φυσιολογικά κάποια φαινόμενα πλουτισμού και αγυρτείας που έπρεπε να θεωρούνται κοινωνικά σκάνδαλα! Οι προκλητικές αμοιβές των στελεχών που καταβαραθρώνουν τις εταιρίες, τους μετόχους και τους πελάτες τους είναι ένα απ' αυτά.
Και για να επιστρέψουμε στο Σαρκοζί, δεν μπορεί να μην μας εκπλήξει η πρότασή του: "να ανοικοδομηθεί ένας οργανωμένος καπιταλισμός", με ρυθμιζόμενη οικονομία και έλεγχο των τραπεζών ώστε να υπηρετούν την ανάπτυξη κι όχι την κερδοσκοπία!
Το ευαγγέλιο της αυτορύθμισης των αγορών κατέρρευσε. Η ασύδοτη λειτουργία τους οδήγησε σε έκρηξη της κερδοσκοπίας, υπερδανισμό, "αέρα" στις συναλλαγές, κυκλοφορία επενδυτικών προϊόντων με άδηλο βαθμό κινδύνου και ανεύθυνη στάθμιση των πιθανοτήτων επισφάλειας.
Το σύνθημα ότι η απολύτως ελεύθερη αγορά παράγει τη γενική ευημερία δεν μπορεί να γίνει πλέον πιστευτό ...
Την περίοδο αυτή γίνονται περισσότερο επίκαιρες από ποτέ οι διακηρυγμένες ιδέες και αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Το μόνο ιδεολογικοπολιτικό σύστημα που συνδυάζει την προάσπιση του κράτους δικαίου, την πολιτική ισότητα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη με την οικονομική αποδοτικότητα.
Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε την καπιταλιστική οικονομία ως ένα "πράγμα" που μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα από ένα άλλο "πράγμα", τη σοσιαλιστική οικονομία.
Εφικτός στόχος δεν μπορεί να είναι η ανατροπή του καπιταλισμού αλλά η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα σέβεται τη λειτουργία της ελεγχόμενης αγοράς, ως μόνης ικανής να παράγει οικονομική ευημερία, με ταυτόχρονη προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, κρατικό παρεμβατισμό, μείωση της φτώχειας και άμεση προστασία των ευπαθών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.
Είναι μια πρόταση που σίγουρα δεν προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού, αλλά διατηρεί πάντα επίκαιρο το όραμα μιας άλλης κοινωνίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: