Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Πώς βλέπω τα κόμματα της Αριστεράς

Ξεκινάω με το ΚΚΕ, που το θεωρώ "σοφό" κόμμα!
Δεκαετίες στο κουρμπέτι, δεν πατάει πλέον εύκολα μπανανόφλουδες.
Λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση του πως "εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση με εκλογές"!
Το γιατί, το καταλαβαίνετε και μόνοι σας, μην θέλετε τροφή μασημένη...
Συνεχίζω με τη νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη.
Αλήθεια, αυτό το κόμμα αν αποκλείει κυβερνητικές συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε γιατί ιδρύθηκε; Για να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ; Μα από εκεί αποκόπηκε!
Αν θυμάμαι καλά ο κ. Κουβέλης είχε γίνει υπουργός κυβέρνησης συνεργασίας Αριστεράς-Μητσοτάκη. Τώρα το παίζει "δύσκολος";
Κι ερχόμαστε και στην ... αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι θεωρούν πως οι συνθήκες ωρίμασαν για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Και θυμούνται την περίοδο 1977-1981, επί ανερχόμενου ΠΑΣΟΚ.
Κατ' αρχήν να επισημάνω μερικές χτυπητές διαφορές:
α) Το ΠΑΣΟΚ, πριν χτυπήσει την πόρτα της εξουσίας πέταξε απ' το τραίνο όλους τους τριτσκιστές και αριστεριστές. Οι παλιοί θα θυμούνται πώς σε ένα βράδυ διέλυσε όλη την οργάνωση της Νεολαίας του. Μεταξύ των αποχωρούντων ήταν και ο γνωστός... Κουφοντίνας!
β) Τότε το διεθνές περιβάλλον ήταν διαφορετικό: υπήρχε σοβιετικό μπλοκ, Κίνημα Αδεσμεύτων, άνοδος των Σοσιαλιστικών Κομμάτων του ευρωπαϊκού νότου κλπ.
γ) Η Ελλάδα του 1981 μπορεί να είχε υψηλό πληθωρισμό και μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν ήταν χρεοκοπημένη χώρα. Μην το ξεχνάμε αυτό. Κι ο ελληνικός λαός ήταν λιγότερο καλομαθημένος και απαιτητικός...
δ) Το 1981 ήταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με υπερεξουσίες. Αυτό αποτελούσε ένα σοβαρό παράγοντα σταθερότητας, και καθησύχαζε μεγάλο μέρος της συντηρητικής κοινωνίας μας.
ε) Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν παμπόνηρος, πολύ ευέλικτος, γνώριζε πώς να χειραγωγεί το λαό, και μπορούσε να παίζει σε πολλά ταμπλό.
Υπάρχουν και πολλά άλλα που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του 1981 με το 2012. 
Μεταξύ του αντρεϊκού ΠΑΣΟΚ και του τσιπραίικου Σύριζα.
Μπορεί να κάνω και λάθος.
Αλλά αμφισβητώ ευθέως τη νοημοσύνη των ανθρώπων που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τους θεωρώ τρομερά επικίνδυνους!
Δεν κινδυνολογώ.
Απλά τις ανησυχίες μου εκφράζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: