Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Θυμάστε πριν το 2004, εκείνο το "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά";

Ήταν η εποχή που ο Χατζηγάκης και ο Καραμανλής έτρεχαν από μπλόκο σε μπλόκο, χτυπούσαν φιλικά τις πλάτες των αγροτών και τους ψιθύριζαν: "είμαστε μαζί σας, συνεχίστε τον αγώνα"!
Αλήθεια, πού πήγε εκείνη η υπόσχεση του Καραμανλή ότι "μόλις εκλεγώ πρωθυπουργός θα πηγαίνω ο ίδιος στα Συμβούλια των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δίνω σκληρές μάχες για να προστατεύσω το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών";

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Οι "νεκροθάφτες" της ελληνικής οικονομίας...

Το γνωρίζαμε ήδη όλοι: η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Η Ελλάδα από το 2004 έχει χάσει κατά κράτος τη μάχη των εσόδων, των δαπανών και του δημόσιου χρέους. Πλέον το ερώτημα δεν είναι "πόσα δανειζόμαστε", αλλά "αν μπορούμε να δανειστούμε και με ποιους όρους"! Το δημόσιο χρέος απ' το 2004 έχει αυξηθεί κατά 50 δις ευρώ και το 70% των εσόδων του κράτους πηγαίνει αποκλειστικά στην εξόφλησή του! Βαδίζουμε στο δρόμο που άνοιξε η Αργεντινή το 2000 και η Ουγγαρία πριν μερικούς μήνες με τα τεράστια ελλείμματα και τα άδεια ταμεία...
Αλλά, για να ελαφρύνουμε λίγο την ατμόσφαιρα, χρονιάρες μέρες, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις ... ελληνικές χρεοκοπίες:
Η πρώτη ουσιαστικά πτώχευση του "καφενείον η Ελλάς" έγινε το 1827 λόγω της αδυναμίας να αποπληρώσουμε τα δύο δάνεια που πήραμε απ' τους εγγλέζους τραπεζίτες το 1824 και 1825 βάζοντας ως εγγύηση τα κτήματα του έθνους! Απ ' τα δάνεια αυτά, στην Ελλάδα έφτασε μόνο ένα μικρό μέρος, κι αυτό κατασπαταλήθηκε στις εμφύλιες αναμετρήσεις!
Το υπόλοιπο έμεινε στην Αγγλία για καταβολή "τόκων, εξόδων και μεσιτικών". Ένα μέρος προορίσθηκε και για την κατασκευή πολεμικών πλοίων στα ναυπηγεία της Αγγλίας και της Αμερικής. Από τα έξι πλοία που ναυπηγήθηκαν για λογαριασμό της Ελλάδας στην Αγγλία, η "Καρτερία" έφθασε στη χώρα μας με καθυστέρηση 13 μηνών και σε "αθλίαν κατάστασιν", ο "Ακαταμάχητος" κάηκε στον Τάμεση, η "Επιχείρισης" όταν βγήκε στο πέλαγος κόντεψε να βουλιάξει γιατί έσκασαν τα καζάνια, ενώ απ' τα τρία μικρότερα μόνο το "Ερμής" θα φτάσει κι αυτό με χαλασμένη μηχανή! (Μήπως αυτή η ιστορία μας θυμίζει κάπως τα υποβρύχια που πρόσφατα παραγγείλαμε απ' τους Γερμανούς που μόλις μπαίνουν στο νερό γέρνουν 45 μοίρες;)...
Απ' τις δύο φρεγάτες που παραγγέλθηκαν στην Αμερική, η μία έμεινε τελικά εκεί ενώ η δεύτερη, η "Ελλάς", θα πυρποληθεί απ' τον ίδιο τον Μιαούλη όταν έγινε το κίνημα για την ανατροπή του Καποδίστρια!
Η δεύτερη πτώχευση της χώρας έγινε το 1843 όταν διακόπηκε "λόγω αδυναμίας" η αποπληρωμή του δανείου των 60 εκατ. γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί στη Βαυαροκρατία.
Η τρίτη στάση πληρωμών έγινε το 1893, στο τέλος της διακυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη. Αυτός, για να δημιουργήσει τις υποδομές ενός σύγχρονου κράτους, συνήψε επτά δάνεια με ληστρικούς όρους. Βέβαια, έγιναν σημαντικά έργα (διώρυγα Κορίνθου, 900 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών και 1500 χλμ αμαξιτών δρόμων). Αλλά η εξόφληση των δανείων ήταν αδύνατη, ο Τρικούπης έχωσε φόρους (ξεπέρασε σε φορομπηξία και τον Αλογοσκούφη) και στις 30 Οκτωβρίου 1893 θα ομολογήσει στη Βουλή ότι ... "δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν"! Ο διάδοχός του Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα το 1897 στον ατιμωτικό πόλεμο με την Τουρκία και μετά την ήττα θα έλθει στη χώρα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους απ' το κρατικό μονοπώλιο (αλάτι, σπίρτα, τσιγαρόχαρτα, πετρέλαιο, τραπουλόχαρτα, τέλη χαρτοσήμου και δασμούς τελωνείου Πειραιά). Ο Δ.Ο.Ε. θα μας απαλλάξει από την παρουσία του μετά από 80 χρόνια, το 1978!
Την τέταρτη "στάση πληρωμών" έκανε ο Βενιζέλος το 1932. Σε αυτή συνέβαλαν, εκτός της κακής οικονομικής διαχείρισης, και το τεράστιο οικονομικό βάρος της ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασίας αλλά και η διεθνής κρίση του 1929.
Ο τελευταίος διακανονισμός όλων των προπολεμικών δανείων έγινε το 1952-1953 απ' την κυβέρνηση Παπάγου και υπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Το φασιστικό πρόσωπο της ΕΛΑΣ!

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, νέος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ, υπήρξε μέχρι το 1980 εισαγγελικός λειτουργός. Το πόσο «ανεξάρτητος» ήταν το απέδειξε αμέσως, καθώς την επόμενη κι όλας μέρα της αποχώρησής του απ’ το εισαγγελικό σώμα, έσπευσε στα κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Χανίων κι εγγράφηκε μέλος της. Το 2004 διορίζεται απ’ τον Καραμανλή υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως αλλά εξαναγκάζεται σε παραίτηση το 2006 όταν, σε κομματική εκδήλωση, εξαπέλυσε υβριστική επίθεση κατά του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αρνιόταν να συμμορφωθεί με τις «κυβερνητικές υποδείξεις». Ο Μαρκογιαννάκης επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο ως αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα για το κουκούλωμα του σκανδάλου. Ο Καραμανλής εκτίμησε την «φιλότιμη προσπάθεια» του Χανιώτη βουλευτή και τον αντάμειψε με υπουργικό θώκο. Έτσι, για να βλέπουμε με ποια κριτήρια μοιράζει ο Καραμανλής τις υπουργικές θέσεις…
Ο Μαρκογιαννάκης, άνθρωπος ακροδεξιών προδιαγραφών, είναι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για να πετύχει αυτό που τούτη τη στιγμή έχει ανάγκη η χώρα μας: τη συμφιλίωση των δυνάμεων επιβολής της τάξης με την κοινωνία. Τα χθεσινά γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Η αστυνομία επιτίθεται απρόκλητα σε διαδηλωτές, κάνει εκτεταμένη και αδικαιολόγητη χρήση δακρυγόνων και βομβών λάμψης-κρότου, ξυλοκοπεί πολίτες, συλλαμβάνει αμέτοχους στα επεισόδια περαστικούς… Και όλα με την κάλυψη και τις προφορικές εντολές της νέας ηγεσίας.
«Κύριε» Μαρκογιαννάκη, οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε κομματικό σας «τσούρμο»! Είναι υπάλληλοι του κράτους που πληρώνονται για να υπηρετούν και να προστατεύουν τους πολίτες. Η κυβέρνησή σας τους έχει μετατρέψει σε παράγοντες κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Με τη στάση τους περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, μετατρέπουν ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας σε οικονομική και εμπορική έρημο, ενθαρρύνουν τη δράση κουκουλοφόρων και αναβιώνουν την πολιτική τρομοκρατία στη χώρα μας.
Η Ελλάδα, εξαιτίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας, έχει καταδικαστεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τη στιγμή που διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση βασανιστηρίων ακόμη και των αιχμαλώτων πολέμου, δεν νοείται άντρες της ελληνικής αστυνομίας να δέρνουν ανηλεώς συλληφθέντες διαδηλωτές στα αστυνομικά τμήματα, στις κλούβες, ακόμα και στα πεζοδρόμια. Επιτέλους, σταματήστε να καλλιεργείτε στους ένστολους εξουσιαστικά σύνδρομα («εγώ είμαι το κράτος!») και διδάξτε τους το δρόμο της νομιμότητας!Όσο για τους «κουκουλοφόρους», όσους δεν είναι υπάλληλοι της Ασφάλειας, είχατε πολλές ευκαιρίες να τους συλλάβετε ομαδικά! Όμως πάντα τους αφήνατε να αποχωρούν ανενόχλητοι απ’ το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ και τη Νομική. Αντιλαμβάνεστε τι σας λέω…
Και κάτι τελευταίο: ακούω πως η Αστυνομία θεωρεί θέμα τιμής να εξαρθρώσει τον «Επαναστατικό Αγώνα» που έχει στοχοποιήσει τα μέλη της. Ας θεωρήσει «θέμα τιμής» και τη σύλληψη των εγκληματιών που τραυμάτισαν θανάσιμα τη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Συνεννοούμαστε νομίζω…

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Ακούστε μας λίγο κύριε Υπουργέ!

Αναλάβατε τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας μας που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την χρεοκοπία. Λένε πως είστε "πρακτικός και άνθρωπος της αγοράς". Εμείς σας γνωρίσαμε ως έναν μετριοπαθή και σοβαρό άνθρωπο, κι ας ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των φιλελεύθερων πολιτικών στους οποίους πλέον καμία χώρα δεν εμπιστεύεται τα οικονομικά της! Καμία ... εκτός απ' την Ελλάδα! Αλλά δεν θα βιαστούμε να σας απορρίψουμε ή να σας κατακρίνουμε. Απλά, επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε κάποιες απ' τις απόψεις, τις αγωνίες και τις ιδέες μας:
1) Όπως γνωρίζετε, η οικονομία είναι κυρίως τρία πράγματα: αριθμοί, ψυχολογία και σταθερότητα. Οι αριθμοί και η σταθερότητα θέλουν χρόνο και προσπάθεια να εξασφαλιστούν, μπορείτε όμως να λάβετε κάποια άμεσα μέτρα για να τονώσετε την ψυχολογία της αγοράς, της κατανάλωσης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάντε το!
2) Ο προκάτοχός σας διαμόρφωσε ένα εκτρωματικό φορολογικό σύστημα που χαντακώνει τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας μας, τους μικρομεσαίους. Επαναφέρτε άμεσα το αφορολόγητο όριο των ελευθέρων επαγγελματιών, καταργήστε τον άδικο Φόρο Κατοχής Ακινήτων και επαναφέρτε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
3) Διαμορφώστε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες έκαστου. Σύμφωνα με το σύστημα Αλογοσκούφη, η αύξηση των φορολογικών βαρών των μικροεισοδηματιών (με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ) ανέρχεται στα 1.050 ευρώ, των μεσαίων εισοδημάτων (με 35.000 ευρώ) στα 590 ευρώ ενώ των ανώτατων εισοδημάτων (με 300.000 ευρώ) έχουμε μείωση 210 ευρώ! Το θεωρείτε αυτό δίκαιο;
4) Όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Καθιερώστε ένα ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους. Πάνω απ' αυτό το όριο, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα. Τιμαριθμοποιήστε τη φορολογική κλίμακα. Τα μερίσματα και οι τόκοι των καταθέσεων να φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς. Να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας μετοχών αλλά με συμψηφισμό των ζημιών.
5) Καταργήστε τις προκλητικές αυξήσεις που δόθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες σε δικαστικούς λειτουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.
6) Πέρα απ' το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, τολμήστε ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και ακολουθήστε το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα και άλλων δυτικών ηγετών που κάνουν στροφή στην "πράσινη οικονομική ανάπτυξη". Μπορεί να αποδώσει μεσομακροπρόθεσμα αλλά έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς αυξάνει το κλίμα κοινωνικής υπευθυνότητας και πειθαρχίας σε μια φάση οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης.
7) Τα περιθώρια για μειώσεις των περιττών δαπανών του κρατικού μηχανισμού είναι τεράστια. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταργήστε επιτέλους την υποχρεωτική θητεία για την οποία το ελληνικό κράτος καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση Ένας σύγχρονος στρατός πρέπει να είναι αποκλειστικά επαγγελματικός. Και οι ανάγκες της άμυνας καλύπτονται πλήρως με 50.000 μόνιμους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες και για τα τρία όπλα. Η διατήρηση της υποχρεωτικής θητείας γίνεται μόνο για να συντηρείται ένας τεράστιος ρουσφετολογικός μηχανισμός. Περιορίστε και την αγορά πανάκριβων αλλά ουσιαστικά άχρηστων οπλικών συστημάτων, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουμε μια δήθεν διπλωματική υποστήριξη κάποιων "μεγάλων δυνάμεων". Αυτό που γίνεται τόσα χρόνια λέγεται "νταβατζιλίκι" και όπως διαπιστώνουμε καθημερινά (Αιγαίο, μακεδονικό, κυπριακό) δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά απ' τους φιλόδοξους "προστάτες" μας. Αν θέλετε να βρείτε πώς χτίζονται πραγματικές, ισχυρές και εθνικά προσοδοφόρες διεθνείς σχέσεις δεν έχετε παρά να μελετήσετε την εξωτερική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.
8) Κλείνω με μια "φορομπηχτική" πρόταση. Όταν το πετρέλαιο πέφτει κάτω απ' τα 70 δολάρια το βαρέλι αυξήστε τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και χρηματοδοτήστε αποκλειστικά την υγεία και την παιδεία. Μόλις το πετρέλαιο ξεπερνά το πιο πάνω όριο, οι επιπλέον φόροι αυτομάτως να καταργούνται.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Κυβέρνηση ... νεκροταφείο!

Τελικά, τούτη η κυβέρνηση έχει πολλούς "αναντικατάστατους" υπουργούς!
Μέχρι τώρα ξέραμε πως μόνο τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους...