Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Ακούστε μας λίγο κύριε Υπουργέ!

Αναλάβατε τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας μας που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την χρεοκοπία. Λένε πως είστε "πρακτικός και άνθρωπος της αγοράς". Εμείς σας γνωρίσαμε ως έναν μετριοπαθή και σοβαρό άνθρωπο, κι ας ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των φιλελεύθερων πολιτικών στους οποίους πλέον καμία χώρα δεν εμπιστεύεται τα οικονομικά της! Καμία ... εκτός απ' την Ελλάδα! Αλλά δεν θα βιαστούμε να σας απορρίψουμε ή να σας κατακρίνουμε. Απλά, επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε κάποιες απ' τις απόψεις, τις αγωνίες και τις ιδέες μας:
1) Όπως γνωρίζετε, η οικονομία είναι κυρίως τρία πράγματα: αριθμοί, ψυχολογία και σταθερότητα. Οι αριθμοί και η σταθερότητα θέλουν χρόνο και προσπάθεια να εξασφαλιστούν, μπορείτε όμως να λάβετε κάποια άμεσα μέτρα για να τονώσετε την ψυχολογία της αγοράς, της κατανάλωσης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάντε το!
2) Ο προκάτοχός σας διαμόρφωσε ένα εκτρωματικό φορολογικό σύστημα που χαντακώνει τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας μας, τους μικρομεσαίους. Επαναφέρτε άμεσα το αφορολόγητο όριο των ελευθέρων επαγγελματιών, καταργήστε τον άδικο Φόρο Κατοχής Ακινήτων και επαναφέρτε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
3) Διαμορφώστε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες έκαστου. Σύμφωνα με το σύστημα Αλογοσκούφη, η αύξηση των φορολογικών βαρών των μικροεισοδηματιών (με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ) ανέρχεται στα 1.050 ευρώ, των μεσαίων εισοδημάτων (με 35.000 ευρώ) στα 590 ευρώ ενώ των ανώτατων εισοδημάτων (με 300.000 ευρώ) έχουμε μείωση 210 ευρώ! Το θεωρείτε αυτό δίκαιο;
4) Όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Καθιερώστε ένα ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους. Πάνω απ' αυτό το όριο, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα. Τιμαριθμοποιήστε τη φορολογική κλίμακα. Τα μερίσματα και οι τόκοι των καταθέσεων να φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς. Να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας μετοχών αλλά με συμψηφισμό των ζημιών.
5) Καταργήστε τις προκλητικές αυξήσεις που δόθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες σε δικαστικούς λειτουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.
6) Πέρα απ' το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, τολμήστε ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και ακολουθήστε το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα και άλλων δυτικών ηγετών που κάνουν στροφή στην "πράσινη οικονομική ανάπτυξη". Μπορεί να αποδώσει μεσομακροπρόθεσμα αλλά έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς αυξάνει το κλίμα κοινωνικής υπευθυνότητας και πειθαρχίας σε μια φάση οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης.
7) Τα περιθώρια για μειώσεις των περιττών δαπανών του κρατικού μηχανισμού είναι τεράστια. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω την περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταργήστε επιτέλους την υποχρεωτική θητεία για την οποία το ελληνικό κράτος καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση Ένας σύγχρονος στρατός πρέπει να είναι αποκλειστικά επαγγελματικός. Και οι ανάγκες της άμυνας καλύπτονται πλήρως με 50.000 μόνιμους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες και για τα τρία όπλα. Η διατήρηση της υποχρεωτικής θητείας γίνεται μόνο για να συντηρείται ένας τεράστιος ρουσφετολογικός μηχανισμός. Περιορίστε και την αγορά πανάκριβων αλλά ουσιαστικά άχρηστων οπλικών συστημάτων, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουμε μια δήθεν διπλωματική υποστήριξη κάποιων "μεγάλων δυνάμεων". Αυτό που γίνεται τόσα χρόνια λέγεται "νταβατζιλίκι" και όπως διαπιστώνουμε καθημερινά (Αιγαίο, μακεδονικό, κυπριακό) δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά απ' τους φιλόδοξους "προστάτες" μας. Αν θέλετε να βρείτε πώς χτίζονται πραγματικές, ισχυρές και εθνικά προσοδοφόρες διεθνείς σχέσεις δεν έχετε παρά να μελετήσετε την εξωτερική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.
8) Κλείνω με μια "φορομπηχτική" πρόταση. Όταν το πετρέλαιο πέφτει κάτω απ' τα 70 δολάρια το βαρέλι αυξήστε τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και χρηματοδοτήστε αποκλειστικά την υγεία και την παιδεία. Μόλις το πετρέλαιο ξεπερνά το πιο πάνω όριο, οι επιπλέον φόροι αυτομάτως να καταργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: